Малце подруго од тоа како што ние знаеме да си ја гледаме, потсвесно знаејќи дека таа е баш така, вклучувајќи го и нивното почитувањето на нашето самоопределување кое сеуште во голем дел од нас опстојува и гласи дека сме македонци во Република Македонија. Од нас за вас еден мал извадок од нивниот NOMADasaurus Adventure Travel Blog

АПСОЛУТНО НАЈДОБРИТЕ РАБОТИ КОИ МОЖЕТЕ ДА ГИ ПРАВИТЕ ВО БИТОЛА, МАКЕДОНИЈА

од Дејвид Џонстон: 14 јуни 2019 година

Од стари урнатини до одлични кафулиња, тука се апсолутно најдобрите работи во Битола , Македонија.

И покрај тоа што со години бил туристички сигнал за туристите, Европа сѐ уште има свои занемарени агли. Еден таков агол е Република Македонија .

Додека некои делови од оваа балканска земја почнаа да добиваат интерес, една честопати занемарена дестинација е сонливиот град Битола .

Можеби тоа е затоа што е исфрлена долу на југ, од страна на границата со Грција, Битола не е особено светкава или впечатлива.

Споредено со раздвижениот главен град Скопје, Битола е далеку помалку бурлив, до тој степен што е всушност сосема спокоен.

Дури и со необичната атмосфера на градот и забавениот живот, всушност е втор по големина град во Република Македонија.

РАБОТИ ШТО ТРЕБА ДА СЕ НАПРАВАТ ВО БИТОЛА

Можеби нема да забележите, но во Битола навистина има многу работи за откривање.

Ако сте потрошиле некое време во земји како Хрватска или Србија, ќе знаете дека културата на кафе е крал на Балканот. Во секое време од денот ќе најдете локални жители кои седат надвор од кафулињата.

Ова во Битола важи за сите граѓани кои се наоѓаат на улицата Широк Сокак , долга пешачка улица која поминува низ срцето на градот.

Овој скромен плоштад е дом на некои од најголемите знаменитости во градот, а да не зборуваме за магнет за постарите господа да се соберат и да дискутираат за деновите.

Тука е дека ќе ја најдете гордоста на градот, саат кулата, чие потекло е за жал изгубено.

Токму така се случува и на плоштадот Магнолија е и локацијата на мојот омилен ресторан во Битола, Грне . Со отворено место на плоштадот, ресторанот ГРНЕ служи вкусна традиционална македонска кујна.

Најдобро од сè, тоа е крајно прифатливо, исто како и повеќето места во земјата. Можете лесно да добиете цел оброк и пијачка за цена од 6-7 €.

Вистинското значење за мене во Битола е прекрасната Хераклеја Линкестис на работ на градот.

Урнатините се од античкиот град Хераклеја, кој го основал Филип Втори Македонски во 4 век п.н.е., а подоцна се прошириле и од Римјаните и од Византијците.

За разлика од многу римски рушевини што ги среќавате низ цела Европа, тука речиси сите овие импресивни урнатини може да ги имате “баш за себе”.

По уплата на 100 денари за влез, имате слобода за да ги испитате останатите рушевини на градот. Како и многу древни римски локации, ќе најдете остатоци од разни објекти како што се бањи, храмови и ранохристијанска црква.

Она што е највпечатливо за овие се неверојатно зачуваните мозаици кои сè уште лежат во нивните ѕидови. Овие мозаици најверојатно датираат од 300-500 година н.е., што е прилично неверојатно со оглед на нивната сегашна состојба.

КАКО ДА СТИГНЕТЕ ДО БИТОЛА

Најдобар начин да се стигне до Битола е со една од разните автобуски компании во земјата. Редовните врски го прават патувањето од Охрид, кое трае малку под 2 часа, а скоро 4 часа од Скопје. Откако сте во Битола, градот најдобро се истражува пеш.

Целосна и изворна верзија тука NOMADasaurus Adventure Travel Blog