Битола 25 години гради релации на пријателство и соработка со Русија. Токму толку време постои Здружението за македонско- руско пријателство од Битола кое синоќа на свечена седница го одбележа својот јубилеј.

Здружението е прво од ваков вид формирано во Република Македонија. Од таму посочуваат дека низ различни активности веќе две и пол децении битолските пријатели на рускиот народ ги јакнат културните и духовните врски помеѓу Македонија и Русија. Како дел од меѓународната соработка се планира црковниот хор од Битола да посети повеќе манастири во Русија.
Повеќе на Канал 5