БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Американската женска болница на Црвениот Крст во Битола…

image

Се наоѓала непосредно до градскиот часовник.Била една од неколкуте згради во Битола кои не биле мета на страшните и непрекинати гранатирања и останала целосна послем Првата Светска Војна.Меѓу повредените  кои се лекувале во неа имало и од двете страни.Германци и Бугари како и
Французи и Срби.Затоа можеби останала нечепната а покрај неа сигурно куртулила и Саат Кулата за време на WWI.

image

Болницата била позната по својата беспрекорна голема хигиена надалеку на Балканот и тоа во време кога владеел тифусот,ја викале “Flyeless” без ниту една мува!

image
Болницата располагала со 65 кревети, под покровителство на американскиот Црвен крст.Д-р Регин Флуд Киз, директор на болницата и неговата блиска роднина д-р Френсис Мабел Флуд Хит,заедно со две медицински сестри од нивната мисија и корпус од локалните соработници го направија угледот на најуспешната болница на Балканот.Тие работеле под многу тешки услови,многу работни часови, без затоплување,јаглен и многу малце храна.
Дење и ноќе беа соочени со раните од војната и смртоносните епидемии,занемарувајќи ја опасноста која демнееше по нивните животи,се со цел да му се помогне и на ранетите и на тогашните болни битолчани…

еден коментар

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here