Мите Бончановски конструирал апарат за земање врели лебови кој заменува двајца работници. Овој изум се применува за прв пат во нашата пекарска индустрија

(Битола’, декември) во современата пекара на трудовата организација „Жито Битола” во Битола во тек е пробната работа на автоматска машина за пакување леб во пластични корпи.

Електротехничарот Мите Бовчановски е млад работник. Има 33 години, а во битолската пекара почнал да работи пред 4,5 години.

Ова е, како што дознавме во овој колектив, првата машина од ваков тип што се користи во пекарската индустрија кај нас. Во развиените земји има слични машини, но за пакување помали лебови. Машина за прв пат беше изложена на неодамна одржаниот саем „Макинова“ во Скопје и предизвика голем интерес кај пекарите. Награден е дизајнерот Мите Бончановски.

Проблемот беше тежок, беа потребни 2,5 години додека конечно да се реши производство. Ми падна во очи дека целиот синџир на печење леб е целосно автоматизиран. Само лебот се земаше со рака и жежок како што беше, од подвижната лента, се ставаше во корпите. Работниците мора да работат со дебели нараквици. Работата е многу тешка, бидејќи не е лесно постојано да се прифаќа топол леб со раце 7 часа. Оваа работа обично ја вршат двајца работници на една лента. На крајот се поставуваат уште двајца работници и ги преземаат корпите за леб, објаснува Мите. Тоа ме натера да размислувам како да го автоматизирам и овој….

Статија објавена во весникот “Време”