БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Стариот театар во Битола бил на местото пред сегашниот Дом на култура,на плоштадот Гоце Делчев.Првобитното решение беше наводно темелно реновирање и во негово продолжение да следи Домот на културата кое никогаш не се примени.Изграден од Абдул Керим Паша на почетокот на 20ти век на место од стари турски гробишта и покрај големите негодувања на локалното турско население. Постарите битолчани и денденес носталгично се сеќаваат на зградата на “битолскиот Народен
театар”.Таму на 14 ноември 1944 година за првпат на македонски јазик е прозборено во едно драмско дело.Зградата била главно собиралиште на битолчани, кои, пак, се познати по својата љубов кон театарот и истанчениот вкус за уметност.
Стариот театар е рушен во 1980 година.

фото Непознат извор

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here