БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

 

Фамилијарен портрет од битолската фамилија Лала

Најпознатиот кој потекнувал од големото трговско влашко семејство Лала бил Димитар Лала (роден 1848 г.). Тој бил ученик и капел-мајстор на Рихард Вагнер.

Според биографските податоци во една музичка енциклопедија, тој се школувал во Солун и во Атина и низ европските метрополи Женева, Виена и Минхен.Се смета дека познатите Вагнер и Литц го имаат посетено неговиот дом кој е во близина на градскиот часовник.Ќерката на Литц била и негова втора сопруга.

Портретот е постојана поставка во Музејот на град Битола каде помеѓу него можете да ги видите и другите делови од големото наследство на познатата битолска фамилија кое е откупено од неговата последна наследничка и е тука на дофат за нас битолчани.Им благодариме.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here