Земјотрес со јачина од 4,9 степени во 23. 31 ч. пред спиење не растревожи сите битолчани . Епицентарот се наоѓа во Костур, Р. Грција на 45 км од Лерин.

Обновено

Земјотрес со јачина од 4,9 степени близу Лерин, Грција, беше пријавен пред само 8 минути од Националната опсерваторија во Атина (НОА), која се смета за главна национална агенција што ја следи сеизмичката активност во Грција. Земјотресот се случи на многу мала длабочина од 5 километри под епицентарот по полноќ во среда на 12 мај 2021 година во 12:31 часот по локално време (23.31 по наше) . Точната јачина, епицентарот и длабочината на земјотресот може да се ревидираат во следните неколку часа или минути, бидејќи сеизмолозите ги разгледуваат податоците и ги прочистуваат своите пресметки или додека другите агенции го издаваат својот извештај.
Нашата служба за набљудување идентификуваше втор извештај од Германскиот истражувачки центар за геолошки науки (ГФЗ) во кој беше наведен земјотресот со јачина од 4,6 степени. Третата агенција, Европско-медитеранскиот сеизмолошки центар (ЕМСЦ), објави ист земјотрес со јачина од 5,2 степени.
Врз основа на прелиминарните сеизмички податоци, земјотресот требаше да биде нашироко почувствуван од скоро сите во областа на епицентарот. Можеби е предизвикана мала до умерена штета.

Извор