Во Битола, среде енергичната атмосфера на Фестивалот на светската музика, познатиот фотограф и новинар, Петер Ставрев, ги отвори вратите на неговиот извонреден свет, прикажувајќи изложба од неговата стара колекција на плочи.

Ставрев, познат по својата длабока поврзаност со бележење на сите настани во градот и преку новинарската професија и преку фоторепортерството, го покажа и своето интересно хоби овој пат пред јавноста, претставувајќи ја колекцијата винили, која не само што е ретка, туку и длабоко лична.

За него, секоја плоча на изложбата содржи приказна како ја добил или купил, фрагмент од историјата, но и сведоштво за еволуцијата на музиката низ децениите. Колекцијата содржи еклектичен микс на жанрови, одразувајќи ги различните интереси на Петар Ставрев.

Изложбата беше поставена во фоајето на театарот, пред официјалниот почеток на фестивалот, каде што и мал избор на фотографии на Ставрев ги надополнија плочите. Неговите избрани фотографии, како и секогаш, така и за оваа изложба беа спој на новинарскиот интегритет и на талентот, доловувајќи моменти од музичката историја, но и лични анегдоти поврзани со некоја од плочите. Посетителите со оваа изложба беа однесени на едно носталгично патување.

Размислувајќи за изложбата, Петар Ставрев сподели: „Овие плочи за мене се повеќе од музика, тие се поглавја од мојот живот, секое со своја приказна и емоции. На мојата длабока возраст денес, верувам во тоа дека секоја плоча и секоја моја фотографија е отпечаток што го оставам во песокот на времето. Споделувањето на ова со другите е мојот начин да го одржам живо минатото, минато кое ја обликува и нашата сегашност“.

Оваа изложба од ОФФ програмата на Фестивалот на светската музика во Битола не беше само приказ на предмети, туку и потсетник на културното наследство, мост што поврзува генерации и почит на трајната моќ на музиката и фотографијата во спој.

Петар Ставрев, со својата колекција винили, понуди редок поглед на минато богато со музика и спомени, резонирајќи со сите што ја имаа привилегијата да го сведочат.

Фотографиите се на Сашо Ставрев и Диоген Хаџи Коста Милевски