БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Камениот мост во Битола до пред четириесетина години беше голема знаменитост и убавина за битолчани со својот стар стил на градба и единствен таков како последен останат камен мост во градот.

Со покривањето на реката Курделец(курт дере тур.волчји поток или курделе тур.лента,поток како лента,к’урде дереш-кај оди дери-се мисли на големата опасност која ја правела реката надојдена од Пелистерот) над која се наоѓал мостот во пресек со Широк Сокак завршува и неговата намена по што се асфалтира улицата Солунска.
“Камен мост” уште остана како синоним и топоним помеѓу битолчани,место каде како деца пуштале бродчина во реката,се бркале и жбуркале во водата,потпрени на него го направиле првиот шмек или бакнеж кон својата љубена…
Убаво би било пак тој да биде изграден и оформен под кој сега би поминувало некое патничко возило или не,можеби некој пајтон…повторно…ех
Камениот мост на Битола…
Бабам Битола

фото Непознат автор

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here