Кометата најблиску до Земјата била во текот на вчерашниот ден, 2 февруари на оддалеченост од 42 милиони километри од нашата планета.

„Кометите се озлогласено непредвидливи, но ако оваа продолжи со сегашниот тренд на осветленост, ќе биде лесно да се забележи. Може да стане видлива со голо око на темното небо“, објави НАСА на својот блог претходно овој месец.

Фотографии на Јове Јоцо Ѓоргиевски