После подолг период е започнато со малтаресување на внатрешната страна од долниот дел на Манастирот кај Германски гробишта посветен на светецот св.Јован Крстител.

Од страна на доброволци од нашиот град благодарение на донациите од сите битолчани е започната реконструкција на споменатиот Храм.

Се со цел успешно завршување на активностите поврзани со уредувањето на внатрешната страна, која мора да е во мазна форма за да може да се пристапи кон цртање фрескопис, сеуште се потребни мајстори за малтарење и финансиски средства.

Лице за контакт 076 684 671 Дејан Бучук