Д-р Никола Буневски

1. Колку долго работите во Хрватска? (кажете ни повеќе за вашата стажирање на универзитетот)?

Јас работам во Хрватска 2,5 години и 2,5 години на постдипломски студии на Универзитетот за Ветеринарна медицина во Загреб, Хрватска. Постдипломските студии ми се на Универзитетот за ветеринарна медицина, на Одделот за хируршка ортопедска офталмологија и анестезиологија каде беа одлични. На Одделот за хирургија тука во Загреб работат одлични ветеринари кои се одлични во нивните хируршки вештини од кои можете да научите многу!!! Јас сум навистина благодарен што имам шанса да бидам таму и да научам толку многу.

2. Зошто и како сте решиле да заминете во Хрватска, а не во земјите на Западна Европа?

Размислував многу каде да се пријавам за постдипломски студии. Барав постдипломски студии во Атина, Софија, Белград, Загреб и Љубљана, бидејќи тие нудат програми што можам да си ги дозволам. Во хируршкиот завод тука во Хрватска видов дека имаат нова модерна клиника и многу случаи каде што можам многу да научам.

3.Запознајте нѐ повеќе за нивото на ветеринарната медицина во Хрватска?

Нивото на ветеринарната медицина во Хрватска? Можам да ви кажам дека ветеринарите многу се трудат да го зголемат нивото на ветеринарната медицина за да биде слично со западните европски земји. Хрватскиот ветеринарен сектор за мали животни (ЦСАВС) организира многу работилници за едукации, а голем број професори и едукатори доаѓаат од целиот свет и извршуваат предавања и нè учат како да има подобра ветеринарна медицина. Нивото е високо и брзо расте. Јас навистина се чувствувам благословен што имам шанса да запознаам толку добри пријатели / ветеринари тука во Хрватска.

4.А во Македонија?

Факултетите за ветеринарна медицина во Македонија се млади. Ветеринарната медицина се менува особено од страна на младите нови ветеринари страна. Знам многу млади ветеринари во Македонија кои работат многу и тие даваат најдобро од себе да ја променат иднината на ветеринарот во Македонија. Навистина се надевам дека наскоро многу млади ветеринари ќе дојдат во клиниката каде што работам за да можеме да размениме знаење, а не само овде, туку низ Европа да доживееме добра ветеринарна пракса. Јас навистина верувам дека овие млади ветеринари ќе направат промени, во многу добар контакт сум со многу од нив и си помагаме во секој случај и очекувам некои од нив да дојдат тука во Загреб за да работиме заедно некое време. Тоа е навистина одлично кога го споделувате знаењето.

5.Планови за во иднина…

Немам планови за иднина. Но имам соништа – да бидам подобар ветеринар и да имам шанса да соберам нови знаења, можеби да се вратам и да работам повторно во мојата матична земја Македонија, или на некое место каде што можам да вежбам добра ветеринарна пракса, места како овде во Хрватска или некаде низ светот.

6. Што мислите за ветеринарите на Балканот?

Споделување е грижа. Секоја информација е непроценлива. Работиме близу еден со друг, имаме слични проблеми и прашања, ќе биде подобро за секој од нас ако ги споделуваме тие прашања и проблеми еден со друг, ќе дојдеме до одговори побрзо и безболно. Ветеринарите на Балканот можат да ја исполнат таа цел. Ви благодарам што ме примивте.

Тимот на ветеринари на Балканот: “Ви благодарам многу д-р Никола Буневски за споделување со нас! Горди сме што имаме ветеринар како тебе на Балканот !!! ”

Дипломирал на:

Универзитетот Тракија

Факултет за ветеринарна медицина – Стара Загора, Р. Бугарија

Ветеринарна медицина (септември 2001 – февруари 2008)

Професионална титула: Доктор по ветеринарна медицина

Тој го доби својот Учител:

Универзитет во Загреб

Факултет за ветеринарна медицина-Загреб Хрватска

Одделот за хирургија, ортопедска офталмологија и анестезиологија.

Универзитетски мајстор за хирургија (2010-2012)

Сертификати:

Член на Ветеринарната комора на Македонија

Член на хрватскиот ветеринарен сектор за мали животни

Член на Ветеринарната комора на Хрватска.

Член на Здружението за радиологија генетички влијание скелетни нарушувања кај мали животни eV (GRSK) – Германија.

Учество во курс за континуирана едукација на WSAVA на тема: Онкологија и реконструктивна хирургија, Стара Загора, Р. Бугарија (октомври 2006)

Сертификат за присуство – Мали животни ветеринарни симпозиуми Белград Србија 2010

Сертификат за присуство – 17-ти ФЕЦАВА Евроконгарс Истамбул-Турција 2011

Сертификат за присуство-Мал животински ортопедски семинар-Белград Србија 2011

Сертификат за присуство – Мал ветеринарен симпозиум за животни Белград Србија 2011

Сертификат за присуство-Мали животински невролошки семинар-Белград Србија 2012

Сертификат за присуство-Малиот ветеринарен симпозиум за животни Белград Србија 2012

Учесник на курс за сертификат – Сите за задушување заеднички курс Опатија Хрватска 2013

Сертификат за присуство-1 Конгрес на хрватскиот ветеринарен оддел за животни во Хрватска Загреб Хрватска2014

Учесник на курсот за сертификат – Принципи на курсеви за AOVET во Управување со фрактура на мртви животни Загреб Хрватска 2014

Сертификат за присуство – Белградска ветеринарна неврологија конференција Белград 2014.

Сертификат за присуство – 20. Фекава Евроконгарс Минхен Германија 2014

Сертификат за присуство на Факултет-практичен пристап кон надворешната фискална фиксација на Опатија Хрватска 2014

Сертификат за присуство – 2 конгреси на хрватскиот ветеринарен оддел за животни во Хрватска Загреб Хрватска 2015

Интервју од 2015 г.

Извор Балкан Ветс