Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица — значаен христијански празник кај православните, католиците и протестантите, посветен на смртта на Марија, мајката на Исус Христос. Христијаните веруваат дека, како и Исус, и Богородица по смртта воскреснала и заминала на небото, како со душата така и со телото. Оттаму и називот успение, што значи искачување.

Фото Битола Инфо. Повеќе од галеријата на http://bitolatourist.info/mk/sto-da-se-pravi-vo-bitola/foto-galerija-bitola/800-presveta-bogorodica-bitola-foto-galerija