БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

На местото каде сега се наоѓа Здравствениот Дом попознат меѓу битолчани како “Уредот” некогаш се наоѓала најубавата и најголема еврејска синагога (храм) Арагон во Битола.

Внатрешен декор на синагогата Арагон
Внатрешен декор на синагогата Арагон

 Синагогата била изградена некаде кон крајот на 16ти век или 1580 г. За време на Втората светска војна од страна на бугарската војска истата беше претворена во свинска кланица а по нивното заминување од Битола беше целосно демолирана со динамит.

Целосно демолирана синагога, позади Исак џамија и Преспански Ан

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here