Милтон Манаки е единствениот и прв битолчанец кој ја крена раката пред Неговото Величество Султанот на Отоманската империја Рашид Петти и му рече:
„Застанете Височество”…
По што неговото височество му застана на битолскиот фотограф и остана  засекогаш овековечен во сликите на Манаки од неговата посета на Битола…