Горам Дамевски, желбите се исполнуваат – посета на Хималаи
Everest base cump & Island peak (Imja Tce) на 6189мнв каде се гледа, со сета своја величина и убавина, Монт Еверест. Токму на овој врв се раѓа сонот за еден ден да се застане на „покривот на светот“.

По пристигнување во Лулка започната е аклиматизација
1 ден – Phakding 2610 мнв
2 ден – Namche Bazar 3440 мнв
3 ден – Namche Bazar 3440 мнв – Everest view point 3880 мнв
4 ден – Tengboche 3860 мнв
5 ден – Dingboche 4410 мнв
6 ден – Dingboche 4410 мнв – Nangkartshang Peak 5100 мнв
7 ден – Lobuche 4910 мнв
8 ден – Gorak Shep 5140 мнв – Everest base camp 5364 мнв
9 ден – Kala Patthar 5550 мнв – Dingboche 4410 мнв
10 ден – Chukkung 4730мнв
11 ден – Island Peak base camp 5100 мнв
12 ден – 28.10.2023 во 12 часот на полноќ по непалско време од Island Peak base camp 5100 мнв започнува искачувањето на Island Peak. Првите 4 часа се искачува по сипар и карпи до висина од 5800 мнв. Од тој дел екипата поставува орема, кацига, дерези, појас, јумар и карабинери и започна со summit push. Качувањето е со фиксно јаже низ кое се влечи јумарот. Од 5800 мнв до 6000 мнв теренот е благ без големи нагиби, додека последните 200 м пред врвот се со нагиб од 45%. Врвот висок 6189 мнв е искачен во 08.57 минути по непалско време од страна на 8 лица меѓу кои и членот на ПСК ПЕЛИСТЕР ГОРАН ДАМЕВСКИ од Битола со помош на Chirring sherpa Следува спуштањето, кое е бавно поради големата гужва на фиксните јажиња. Екипата се врати во Chukkung 4730 мнв во 20.00 часот по непалско време.
Екипата се враќа во Македонија на 07.11.2023 година

ПСК Пелистер се гордее со тебе !!!
ЧЕСТИТКИ ГОРАН !!!