Битолчанецот Љупчо Спировски беше еден од 8-те Југословенски спортисти кој го носеше олимпискиот факел во Битола и олимпиското знаме на отворањето на ОИ 1984 во Сараево.

На денешен ден во 1984 г. бепе отворањето на XIV зимски
Олимписки игри во Сараево, каде како носители на олимпиското знаме на стадионот Кошево беа Фадиљ Вокри, Љиљана
Мугоша, Милорад Станулов,
Дарјан Петриќ (прв ред) Љупчо
Спировски, Ненад Стекиќ, Жарко
Варајиќ и Матија Љубек (втор ред

Сараево бил избран за домаќин на игрите, во конкуренција на јапонскиот Сапоро и шведскиот град Гетеборг.

Маскота на игрите бил волкот „Вучко“.

Ова биле првите Олимписки игри, одржани во време на долгогодишното претседателство со МОК на Хуан Антонио Самаранч.

Голема благодарност до Филип Димитровски