Традиционално за празникот Иванден во Битола, многу битолчанки и во градот и во селата прават посни кравајчиња, особено бабите за своите внучиња. Најмногу на кравајчињата се радуваат децата заради шарените бомбони со кои се декорираат кравајчињата. Кравајчињата во некои делови ги викаат и туртиња. Рецептот е сличен како кај туртето.
Состојки:
500 г брашно
1 рака шеќер
1 филџан масло
1 пакетче ванилин шеќер
1 зафатен квасец
млака вода по потреба
кора од рендан лимон (по желба)
посни бомбони за декорирање
млака вода околу 250 мл

За прелевање (опционално):
2 лажици шеќер
1 лажица вода

Припрема:

1.Прво се активира квасецот со шеќерот, малку брашно и млака вода.
2.Потоа брашното, маслото, квасецот, ванилата и замесуваме средно тесто со млака вода.
3.Од тестото се оформуваат кравајчина во кружна форма. Се украсуваат со посни шарени бомбони (не Бони Топ).
4.Кравајчината се редат во плех обложен со хартија за печење и се оставаат да стасаат.
5.Се печат на 180 степени 10-тина минути, а потоа се намалува температурата на 160 степени и се печат уште 15 минути.
6.Врелата вода и шеќерот се мешаат додека да се стопи шеќерот.

7.Кравајчињата 5 минути пред вадење се премачкуваат со шербетот и се враќаат во рерна да се допечат уште 5 минути.

Состојки:
500 г брашно
1 рака шеќер
1 филџан масло
1 пакетче ванилин шеќер
1 зафатен квасец
млака вода по потреба
кора од рендан лимон (по желба)
посни бомбони за декорирање
млака вода околу 250 мл

За прелевање (опционално):
2 лажици шеќер
1 лажица вода

Припрема:

1.Прво се активира квасецот со шеќерот, малку брашно и млака вода.
2.Потоа брашното, маслото, квасецот, ванилата и замесуваме средно тесто со млака вода.
3.Од тестото се оформуваат кравајчина во кружна форма. Се украсуваат со посни шарени бомбони (не Бони Топ).
4.Кравајчината се редат во плех обложен со хартија за печење и се оставаат да стасаат.
5.Се печат на 180 степени 10-тина минути, а потоа се намалува температурата на 160 степени и се печат уште 15 минути.
6.Врелата вода и шеќерот се мешаат додека да се стопи шеќерот.

7.Кравајчињата 5 минути пред вадење се премачкуваат со шербетот и се враќаат во рерна да се допечат уште 5 минути.

Состојки:
500 г брашно
1 рака шеќер
1 филџан масло
1 пакетче ванилин шеќер
1 зафатен квасец
млака вода по потреба
кора од рендан лимон (по желба)
посни бомбони за декорирање
млака вода околу 250 мл

За прелевање (опционално):
2 лажици шеќер
1 лажица вода

Припрема:

1.Прво се активира квасецот со шеќерот, малку брашно и млака вода.
2.Потоа брашното, маслото, квасецот, ванилата и замесуваме средно тесто со млака вода.
3.Од тестото се оформуваат кравајчина во кружна форма. Се украсуваат со посни шарени бомбони (не Бони Топ).
4.Кравајчината се редат во плех обложен со хартија за печење и се оставаат да стасаат.
5.Се печат на 180 степени 10-тина минути, а потоа се намалува температурата на 160 степени и се печат уште 15 минути.
6.Врелата вода и шеќерот се мешаат додека да се стопи шеќерот.

7.Кравајчињата 5 минути пред вадење се премачкуваат со шербетот и се враќаат во рерна да се допечат уште 5 минути.

За многу години!