Состојки:
За фил:
- 500 г мелено месо
- 2 големи главици кромид
- 4 лажици презла (или малку соја трошки претходно омекнаит во вода)
- Сол, бибер, вегета
Подготовка: Се пржи кромидот додека не омекне, додадете го месото, зачините и лебните трошки. Пржете додека не се промени бојата. Ако користите сирење и јајца како фил, додадете малку масло врз долната кората пред додавање на филот.
За тестото:
- 1 кг брашно
- 500 мл млака вода
- 2-3 лажици масло
- 1 лажица сол
- 1/2 лажица оцет
- малку шеќер
- 1 маргарин или путер 250 г, поделен на половина
Начин на подготовка: на следниот линк
http://macedoniacuisine.blogspot.mk/2016/01/zelnik-macedonian-pie.html?m=1