БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

 

Секој град има свои култни боемски места и свои боеми. Еден од нив е и Битола, град кој во минатото бил препознатлив по боемите и боемштината. Некои спомени будат убави чувства, а денес многу настани се прераскажуваат од генерации на генерации.
Сеќавајќи се на боемските денови Благој Фармата ни раскажува за како што вели тој неговите убави денови поминати во дружба кафеана и по некој шприцер. Како синоним за тоа време бил
заводнички поглед, раскошен шешир, со предниот дел спуштен над очите, со цигара и со мали, ретки, тенки мустаќи. Тоа е времето на игранките и “дамите бираат” .

Тогаш беше многу поинаку, одевме на игранки по корзо , ако ни се погодеа погледите ќе им пријдевме на девојките.

Вторник и петок ние беа денови кога се собиравме во старата битолска чаршија во пазарот кај Пеце , вели Атанасовски.

Од кај 11 до 14, ако заглавевме и се поднапиевме ќе останевме до доцна, движењето беше во вторник и петок актуелно, ама ние секој ден праавевме фешти, слушавме мексиканса музика и народна.

И да беше полна кафеаната, нашата маса беше празна, се знаеше дека ние ќе одиме вели тој.

В кафеана одевме со мезе и сите марифети, ќе му речевме на келнерот да ни спремаат нешто, и по две три ракиичина, шприцер, па тогаш шприцерот го викавме мау мау и така ни поминуваше времето во дружба вели Атанасовски.

И тука повторно би спомнале дека секое време си носи свои карактеристики, остануваат спомените на кои ќе се сеќаваме.

 

Извор Тера.мк

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here