Вила Дихово во ТОП 5 најдобрите дестинации за храна во Македонија според светски реномираните Lonely Planet

Кулинарски туризам во Дихово

Можеби ќе ви изгледа како неверојатна приказна дека поранешен професионален фудбалер поттикна локално кулинарско движење за туризам, но тоа и навистина се случи во љубезната Македонија.

Петар Цветковски беше пионер на раскошната туристичка сцена во земјата, а неговото локално село Дихово, сега е едно од најпрестижните места во Македонија за организирање на дегустации, со локален пчеларник, подготвување на домашно сирење и ноќи исполнети со домашно вино. Сето ова се одвива во неговиот семеен дом, во Вила Дихово, која е со три соби и пријатно рустична визба каде што шишињата се поставени во ѕидовите.
Невообичаено, од гостите се бара да платат колку што мислат дека престојот вреди – тука нема поставени цени.
Самото село е уште една убава приказна навлезена во долните набори на Националниот парк Пелистер и во рамките на ударното растојание од едно од највисоките искачувања на земјата до врвот на Пелистер (2601м), каде што има две глацијални езера – “Пелистерски очи” – пирс на возвишениот самит.

Прашајте го Петар за неговите нови часови за готвење, кои ги дава уште од 2017 и пробајте ги нивните ќебапи и сарма (полнети лозови листови од во нивната градина)…

https://www.lonelyplanet.com