Баба ми подготвуваше ванилици (позната и како гураби) на овој начин, освен што не користеше путер, туку само сало. Овие дефинитивно ги враќаат сеќавањата во детството и мирисот на пријатна атмосфера во нашиот дом. Обично подготвуваме ванилици околу Божиќ, иако не е правило, можете да ги подготвите овие колачиња кои се топат на уста во кое било време од годината.
Состојки:
100 гр шеќер
1 јајце
125 гр путер
125 гр сало
1 кесичка шеќер ванилин (10 g)
200 мл јогурт
600 гр брашно
1 кеса прашок за пециво (10 g)
100 гр сецкани печени бадеми (несолени)
шеќер во прав за попрскување
Подготовка:
Во сад добро измешајте ги шеќерот, ванилиниот шеќер и јајцето.
Потоа додадете јогурт и омекнат путер и сало. Добро измешајте и додадете брашно и прашок за пециво.
Додадете го брашното полека, не додавајте го одеднаш. Треба да добиете тесто што нема да биде премногу меко, ниту премногу тврдо. Значи, од оваа количина од 600 g, можеби ќе треба нешто помалку или повеќе брашно, зависи од брашното.
Додадете ги исецканите бадеми и добро измешајте.
Направете кора со дебелина до 2 см и со помош на калапи извадете форми и ставете ги во сад за печење обложен со хартија за печење.
Печете на 180 Ц степени за околу половина час или помалку.
По печењето, тријте ги во шеќер во прав.
Извор www.macedoniancuisine.com