БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Црквата Света Петка е изградена во осумдесеттите години на минатиот век, и според многумина во тоа време беше најмодерната црква и предизвика големо внимание кај архитектите, црковните лица и верниците.

Утре на 8 август, се празнува летна Света Петка Параскева. Култот кон света Петка кај нашиот народ е многу раширен. Таа се смета за заштитничка од разни несреќи, но и од многу болести, поради што народот ја нарекува уште и мајка Параскева. Многу лековити извори се поврзани со нејзиното име и се наречени Петочни води.

Петковден како домашен празник со служби посветени на св. Петка, со чекање гости и со други обичаи и свечености го празнуваат голем број македонски семејстваИменден празнуваат: Петко, Петкана, Параскева, Пенка…

Опремата што се користеше за ова видео е: Дрон (Fimi X8 SE 4K)
Музиката во ова видео e Synthesis Cuma.

Беше уживање да го направам ова видео, и ако уживавте да го гледате, ве молиме споделете со вашите пријатели! И, ако сакате да видите повеќе видеа како ова, бесплатно претплатете се на мојот канал.

Џоле Трајчевски

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here