Балетскиот уметник, славен кореограф и светски патник Соња Лапатанов е родена битолчанка и досега има посетено повеќе од 100 земји низ целиот свет, а ги има запишано сите овие искуства во бројни ТВ извештаи и шест книги.Соња Лапатанов Додека чека да се отворат границите, тaa не губи време во карантинот. Таа за српската телевизијата Прва изјави дека нема чувство на вознемиреност, дека е во добра состојба за да се справи во затворено, дека има многу интереси, како што е пишување, чистење на куќата и непотребните работи во компјутерот.
Соња со актерот Пирс Броснан (Џејмс Бонд)

Таа вели дека е „Дете на Исток и Запад“ затоа што нејзиниот татко е Русин, а нејзината мајка е германка и заради тоа таа има поизразена потреба за прошетка.”Родена сум во Битола и цело време живеев во Белград и постојано се движев, што беше големо задоволство за мене. Успеав да видам многу места во нивната оригинална форма сè додека тие сè уште не беа оштетени од пожари, поплави и човечка небрежност.

Со кралицата и кралот некаде во Африка

Посетени ми се местата од Тахити до Индокина, Јапонија, некои острови, африкански земји … Особено ја сакам Африка затоа што тие се исклучително добри и драги луѓе и има природа што не е уништена заедно со животинскиот свет … “, вели Соња Лапатанов и додава:
„Гледате колку животни се враќаат на местата што ги узурпиравме со нашата небрежност и ароганција, од пингвини, до лосови и мечки … Планетата ни даде едно последно предупредување дека е доста со човечко уништување и дека е крајно време да престанеме да ја уништуваме систематски“.

Со едно од нејзините дела, Млечен пат до океанот

Како нејзини дела до сега ги имаме: Во скутот на Хималите, Рајските острови, Мајка Африка, Мундо Маја, Млечниот пат до океанот и Зелениот континент.
Фотографии Мр.М, Глоси.
Голема благодарност до Петар Ставрев