Битола или Монастир како што ја паметат старите, сеуште претставува духовен епицентар за многу култури и народи. Доказ за тој интерес е и четвртиот камп на млади германци, израелци и македонци кои од 4 до 18 Август ќе бидат дел од Меѓународниот младински камп„ „Roadmap to Reconciliation – Патоказ кон помирување 2019“

Околу педесетина млади германци, израелци и македонци преку заедничко дружење, работилници, спортски активности, тренинзи за прва помош и спасување, посета на знаменитости во земјата и културни активности да учат за процесот на помирување, како историско, така и духовно. Тие сакаат да се слушаат едни со други, да си поставуваат прашања-специфични за возраста и да се забавуваат заедно. Помирувањето може да се случи, кога луѓето ќе ги раскажат своите приказни за надеж, соништа и предизвици, но и за нивните стравови, разочарувања и тага…Така стануваат поблиски, ги рушат бариерите и предрасудите и градат свој автентичен поглед едни за други…

Ова е четврт заеднички камп на младите од Германија, Израел и Македонија. Минатото лето ментори и млади лидери од Црвениот крст – Битола, наставници и ученици од Гимназијата училиште „ЈОСИП БРОЗ ТИТО“-Битола и „ЈАНЕ САНДАНСКИ“, -Битола како и од PAULUSGEMEINDE STAUFENBERG, Германија, заедно со YOUTH CENTER of TSUR YIGAL – Израел се согласија за „Патоказ за помирување“. Првиот чекор беше направен во март, кога овие три групи дојдоа во Битола за „Маршот на живите“ , да ги запомнат депортираните и убиените Евреи од Битола. Во јуни 14 млади од Битола и 14 од Германија беа гости во семејствата на израелските младинци. Сега летниот камп ќе ги има сите заедно овде повторно во Македонија.

Проектот до сега:

Во 2016 година беше организиран летен камп, со 30 млади луѓе од Германија, 5 од Русија, 7 од Америка и 7 од Битола. Тие застанаа во 4 часот наутро за да започнат со работа на еврејските гробишта од 5 до 11 часот. Чистење на гробни камења од густи теписи од трева … натписите се со хебрејски букви, затоа што Евреите од Битола имаа своја култура и традиција.

Сепак, тие живееле тука со генерации од 1492 година.

На 11 март 1943 година, сите 3400 Евреи беа депортирани во Треблинка во Полска, и убиени и запалени до пепел. Преживеале само 12. Едната беше Гита Калдерон. Таа беше во работниот логор во Аушвиц, Полска, потоа Берген Белсен, Северна Германија и конечно, Маутхаузен, Австрија. Таа ја напиша својата приказна, таа е преведена на македонски јазик, а учениците од гимназијата „Јозип-Броз-Тито“ подоцна ја претворија во театарска претстава, која сега ќе биде претставена во Кафе Тумбе, вечерта на 11 август.

Ќерката на Гита Сарале и внуците Михал, Боас и Јаел дојдоа од Израел во март на живите во март 2018 година. Тие се запознаа со германски и македонски студенти. Тие зборуваа за приказната за Гитас, а потоа одлучија: навистина има потреба од приближување меѓу младите Германци, Македонци и Израелци! Идејата се појави меѓу помладите и постарите лидери на проектот, да се создаде „патоказ за помирување“. Михал реши да ги собере младите Израелци од нејзиното соседство во Цур Јигал и да ги подготви за патување во Битола во март 2019 година. Тие дојдоа и запознаа група од 25 Германци. Заедно со ученици од гимназијата „Јане Сандански“, гимназијата „Јозип Броз Тито“ и „ЦРВЕН КРСТ Битола“ тие беа меѓу стотиците на „Маршот на живите“…

Помирувањето никогаш не се случува, ако не постои вистинска одлука на поединците да се справат со темните времиња во историјата… Така, младите Израелци , Германци и Македонци, кои се собираат да го следат „Патоказот за помирување“, се сеќаваат на минатото и сега обликуваат иднина на надеж и меѓусебно разбирање.