Порт Кембла имаше најголема концентрација на Македонци во Австралија и населувањето беше тесно поврзано со вработувањето во Челичарницата. Илјадници Македонци работеа таму во текот на неколку децении, особено во 1960-тите и 1970-тите.

Алекс Колупчаев од село Ѓавато (Битола) и Томе Кокалевски од село Српци (Битола) со своите семејства пристигнале во Порт Кембла во 1960-тите. И двајцата работеа во во високата печка на фабриката со број еден. Во 1975 година, Алекс и Томе добија награда за „предлог на годината“ на работното место. Нивниот предлог беше да се инсталираат гранични прекинувачи на вратите за кокс на високите печки што резултираше со тоа што компанијата заштеди илјадници долари годишно.

Слики доставени од Елизабет Стјуарт.