Првиот фудбал во Битола е одигран во дворот на гимназијата Гоце Делчев (сегашна гимназија Ј.Б.Тито).
Спрема податоците од Унчу Пили во битолската гимназија играта со топка во 1900 г. ги восхити битолчани.
Подоцна за терен е земена ливадата кај Средно медицинско школо.
Во 1903 гимнастичарот Јоанидис се залага фудбалот во Битола да фати здрави корени и ги учи играчите да играат прописно меѓу кои најистакнати биле Унчу Цили, Цали, Џима и др. од зборникот на Коста Догу

За да го погледнете целото видео од првата топка во Македонија ТУКА