БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Желни јавно да ја манифестираат силата на триумфот, Месното седиште на трезвените млади од Битола со сите свои трезвени организации и други национални и човечки институции во недела, 28 мај, ќе го организира ДЕНОТ НА ТРЕЗНИТЕ.
Во 10 часот претпладнето во Општината беше формирана поголема поворка од сите битолски училишта и културни друштва со Воена музика на чело. Имаше околу четири илјади лица во поворката, меѓу кои беа забележани и многу значајни личности на Битола. Поворката се движеше по ул. Крал Петар (Широк Сокак) до Офицерски Дом.
Пред многуте граѓани кои присуствуваа на настанот говор одржаа проф. Иван Кањух и Војислав Илич кои со голем жар во говорот зборуваа против пиењето алкохол и алкохолизмот.

Проф. Иван Кањух говорејки за националното значење на трезвеноста кажа дека младината е таа која треба да биде предводник за да го спаси народот од канџите на алкохолизмот, бидејќи тие не се свесни каква опасност има за поединецот и општеството, но исто така да имаат и доволно храброст да ја искорени таа штетна навика. Воислав Илиќ трезвеноста ја истакна како синтезата за сите доблести, додека движењето е идеалистичко со стремеж кон врвен живот.
По говорот на Кањух, како и после говорот на Илич битолската младина изведе бурна манифестија за воздигнување на идејата за водење трезен живот и на тој начин номинално го илустрира нејзиниот борбен идеализам и ентузијазам за трезвеност.
Попладне, во салата на Офицерски Дом беше организирано матине со следната програма:

Со оваа прослава Битола доби уште поголема културна вредност а месното седиште на Битола уште еден голем успех…

Весник “Јужна стража”

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here