Ваша најблиска дестинација за Пелистер (кликнете на сликата за повеќе)

Мала кашлица? Постојано течење на нос? Скршен сон? За брз и ефикасен лек, пробајте ја Македонија…

Посетете ја аптеката која никогаш не била поубава. Помеѓу дивите цвеќиња на планината Пелистер во јужна Македонија, се најдов на пешачење низ најзабележливата аптекарска продавница во Европа.

Патешествието започнува со искачување од малото село Ниже Поле, каде гледате, се е наредено со деликатни розови цветови од мајчина душица, ефикасни за ублажување на несоницата. Се меша со жолтата примула, која никнува меѓу туфти алпска трева, се користи за чај да ги смири оние кои шмркаат и кашлаат. Барајте малку дебели, со боја на индиго-црни бобинки од грмушки, за да го стабилизирате вашиот стомак. И ако вашата кашлица се уште не престанува, пробајте го локалниот третман на време. “Одберете неколку зелени кукулички од борот Молика”, советуваше мојот планински водич, Јонче Илиевски.

“Ставете ги во стаклена тегла и потопете ги со природен мед. По 40 дена ќе имате смирувачки сируп за кашлица. ”

“И ако дивите јаготки и боровинките не Ве оттргнат, тука е чистиот воздухот, пешачењето и издигнувања над сртови полни со цвеќиња – розев и јорговански шафран, има и виолетова боја, ѕвонче и циклама – и набрзо ќе се почувствувате “розови”.

Никогаш не сум дошол во Националниот парк Пелистер – кој е прв во поранешна Југославија, назначен во 1948 година за заштита на оние ендемични борови на Молика – од здравствени причини, се разбира. Проверив и нова пешачка тура во карпестиот дел на Република Македонија, чии патеки остануваат во голема мера непроодни, а поранешните сонародници, како Словенија, ги привлекуваат пешачките орди. Се разбира, сѐ е само прашање на време и постојано се менува. Акредитивните писма на Македонија како жариште полно со езера и планина се примерни и дополнети со фасцинантни историски реликвии кои се наоѓаат на главната културна раскрсница.

www.telegraph.co.uk