БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Битолско минато

СО ПЕТ(АР) ВО ПЕТ(ОК)

Петар Ставрев специјално за Бабам Битола

За просветниот работник Ѓорги Лазаревски, педагог, писател и претседател на „Пелагониските културно-научни средби“ – Новаци, добитник на повеќе награди за својот творечки труд, меќу кои и наградата „4 Ноември“ на Битола, за минатата година, интересно е да се знае дека во учебната 1955-56 година од преголема љубов кон музиката, своерачно направи негов кларинет.

Од дебела трска од Пелагониското блато направив писка, потоа изработив пифла и ја монтирав на гајдуница. Добив некој звук кој не наликуваше ниту на кларинет, ниту кавал, ниту гајда. Подоцна десетина пати го преправав и усовршував и со него им свирев на младите и соселаните. За запишување во Учителската школа во Битола, на приемен испит кај проф. Велко Петровски – Паскали свирев на веќе усовршениот рачно направен кларинет. Потоа професорот ме препорача да се запишам и во Музичкото училиште каде добив вистински кларинет – ни рече Лазаревски.

Ѓорѓи Лазаревски е роден 1939 год. во с.Бач. Како учител и педагог работи во повеќе места, а од 1987 до 1995 г. работи како учител за дополнителна настава по македонски јазик и култура во Германија. Таму ја истражува изградбата на Германските гробишта од Првата светска војна над Битола и постановката на музичкиот механизам на Градскиот саат како благодарност за тоа.

За него може да се констатира дека е неуморен работник. Има објавено неколку монографии, книги, романи, текстови на Википедија за неколку пелагониски села, а како претседател на „Пелагониските културно-научни средби“ – Новаци, дава придонес за афирмација на литературните творци од тој регион.

За него Вера Стојчевска Антиќ има напишано дека со шепот ги реди зборовните текови, толку приемливи и сватливи. Рачно направениот кларинет како да му даде импулс со љубов да ја извршува својата педагошка и литературна дејност.

П. Ставрев

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here