БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

На 10 мај 1989 година, битолчанецот Димитар Илиевски Мурато, како прв македонски алпинист се искачи и го освои највисокиот планински врв на светот Монт Еверест (8.848 метри). Тој е првиот Македонец кој пристигна на покривот на светот.

Во негова чест по сценарио на Петар Ставрев и режија на Благојче Божиновски за локалната ТВ Орбис е направен документарен филм кој длабоко е врежан во сеќавањата на постарите генерации.

Тука Ви се трите дела:

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here