Локум фест-музика и традиција е единствен ваков фестивал во земјава , кој ги спојува ; традиционалната и модерната музика ( чалгија, етно- фјужн, world music, сефардска музика, креативните индустрии од регионот- Саем на ракотоворци, промовирање на живото културно наследство и развојот а културниот туризам.

Во изминатите дванаесет години на „Локум фест“ настапиле преку шеесет анасамбли од дваесетина земји од регионот и светот. Ја продолжуваме традицијата, со реномирани имиња како: „Ансамбл Македонија, Thanos Stavridis & dRom Р.Грција, Вокални хорови од Р.Бугарија, Византиска силуета-Исланд, Бјонко & Балкан бит-Данска, „Перија“- Македонија, и светките уметници , перкусионистот Марко Боско од Бразил, Маки Хацхија-Токио, Јордан Костов -МК…