БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Битолчанецот Димитар Бежановски со неговиот 3Д печатар сам го изработи првиот битолски робот со кој веднаш побрза да го прошета низ Широк Сокак и нормално го однесе на кафе:

Идејата ја добив од онлајн проекти кои ги изработуваат странските универзитети и сакав да експериментирам со роботика користејќи 3Д печатење.

Главна цел ми беше да изработам робот кој ќе можи да движи по непристапливи терени и да има пренос на видео во живо. Ми требаше околу два месеци за да го изработам и научив доста нови вештини дури.

Роботот може да послужи за истражување на непристапливи места како на пример некои археолошки наоѓалишта каде не е возможно некој човек да пристапи до ограничени делови. Може да се користи и во други индустрии како и авотомобилската за лесно набљудување на делови под некое возило.

Роботот е целосно 3Д печатен и е базиран на Raspberry Pi. Има домет до 100 метри и траење на батерија до неколку часа што го прави доста флексибилен.

Во иднина планирам да го надоградам роботот со вештачка интелигенција за да може да е автономен… ни изјави на крајот Димитар.

Погледнете го и неговото кратко видео од прошетката низ Широк Сокак.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here