Музиката е компонирана од Славе Димитров во 1969 година во Битола, а текстот и аранжманот се создадени подоцна во Скопје. Славе ја напипал без име која стоела во фиока две години. Еден ден му ја отсвирил на Благој Стефановски кој за неа го направи текстот.

Првпат јавно е објавена на Фестивалот на забавни мелодии „Скопје 71“, изведена е во две верзии, првата во вокална интерпретација на Димитров, а втората во интерпретација на Крунослав Кичо Слабинац и освоила втора награда од публиката.