Интернационалниот фестивал на класична музика ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА кој традиционално се одржува од 02-12 октомври е основан во 1992 година. Иницијатор, основач и негов прв директор е Милица Шперовиќ-Рибарски, пијанист и професор на ФМУ Скопје. Соосновачи се: Кирил Рибарски, македонски тромбонист со светско реноме и Благој Стефановски, директор на Народен театар Битола. Проектот го поддржаа тогашниот Министер за култура, Исмаил Ѓунер и спонзорите: Жито – Битола , со директорот Петар Илиевски, Гро Пелистер- Силјан Мицевски и Унипроком – Велија Рамковски.

Најавата за Интерфест 1992 г.

Каролина Гочева “Вива ла мизика”

Емилија Сарафска “Мојот вечен град”

Трајче Манев “Соња чудесна”

Буба Мара “Такси Стоп”

Јулија “Ќе те наречам јас љубов”

Катерина Апостоловска “Ако е љубовта”

Силви бенд “Песна за нас”

Озлем Теким “Летајте гулаби”

Горан Милошевски “Ноќна заблуда”

Маргарита Христова “Старите кораби” https://youtu.be/UR2fbpZ4Aw0

Мики Јовановски Џафер “Дојди штом ќе заспијам”

И многу други…

Доделувањето на наградите

И добитникот на милион денари од Унипроком банка

Сѐ е зачувано и објавено благодарение на Вигорстар.