rrem_vivid

Многумина поминуваат но не знаат дека во близина на Градскиот часовник има дрво кое при последните посети на Битола го засади големиот битолчанец Ајри Демировски.

Вртеното дрво е посадено од Ајри, по кажување од Петар Ставрев

Саат кулата и така го означува времето во ритамот на неговата песна „Битола мој роден крај“.

Уште еден интересен факт е тоа што земја од гробот на Ајри Демировски во Измир е
донесена во Битола и ставена пред Саат-кулата каде што е посадено ова дрво и од истото место во Битола е однесено парче земја кај неговото вечно
почивалиште во Турција.