Состојки:
2 чаши вода
2 лажици несолен путер
3 јајца
2,5 чаши брашно
3 лажици гриз
1 лажица нишесте
За сирупот
2 чаши вода
3 чаши шеќер
1 лажиче сок од лимон
*** 1 чаша е 200 ml чаша
Подготовка:
Шербет
Тесто
Ставете ја водата во тенџере и загрејте ја на рингла. Додадете го путерот во врелата вода и оставете го да се стопи. Додадете го брашното и измешајте ја смесата. Ќе биде целата згрутчена. Така треба да биди. Оставете да се излади.
Откако ќе се излади, додавајте едно по едно јајце во смесата и со помош на миксер изматете убаво. Продолжите да матите и додадете го нишестето и гризот. Матете додека смесата не стане мазна. Ова тесто е погусто од она на кое сте се навикнале – така треба да биди.
Наполнете го шприцот за тулумби. Од оваа количинa наполнав 2 шприца.
Во тавчето во кое ќе ги пржите тулумбите ставете поголема количина на масло. Во ладното масло, ставајте од тестото со помош на шприцот, отсекувајте ги тулумбите со помош на нож. Потоа приклучете ја ринглата и ставете ги да се пржат на средна температура додека убаво не поруменат од сите страни. Жешките тулумби ставајте ги директно во ладниот шербет. Оставете го маслото да се излади и повторете ја постапката на пржење. Јас ги пржев на 2 пати.
Се добиваат околу 20тина тулумби со средна големина. Превртете ги неколку пати во шербетот за да впијат убаво.