Дали некогаш сте пробале домашни кори? Домашните тестенини немаат никаква врска со тестенините што ги купувате од пазарот, неспоредливи се во вкус и текстура.

Што можете да направите со домашните кори? Можете да ги користите наместо сите други тестенини, да ги сварите и да ги комбинирате со сирење, можете прво да ги сварите па да ги потпечете во комбинација со јајца и сирење, да направите лазања, млечник и други различни вкусни јадења.

Подготовка на домашни кори

Состојки:

    30 јајца
    3, 5 кг брашно
    300 мл млеко
    грст сол
    200 мл масло

Подготовка:

    Измешајте ги јајцата, млекото и солта со жица 5 минути.
    Во поголем сад ставете 3 кг брашно и постепено додавајте ја смесата во јајцата. Доколку е потребно, додадете повеќе брашно за да добиете средно меко тесто.
    За полесно да се работи тестото, се дели на 2 дела. Добро измесете го и оставете да отстои половина час. Покријте го со најлон за да не се исуши.
    Потоа, земете дел од тестото, обликувајте го во форма на леб и  исечете го на парчиња со дебелина од 3-4 сантиметри. Исплескајте го меѓу дланките и испрпелкајте го во брашно.
    Поминете го секое парче низ машината за да добиете ленти што е можно тенки, со соодветна промена на броевите на машината. Повторете ако е потребно за да ја добиете потребната дебелина.
    Секоја кора редете ја на жиците од сушарна за алишта, а одоздола поставете голем чаршав зашто корите се сушат и почнуваат да паѓаат. Оставете ги преку ноќ.

    Соберете ги корите наредниот ден во голем чаршав и така отворени оставете ги да се досушат на собна температура неколку дена. Од време на време промешувајте и кршете ги. Соберете ги во соодветни кеси после неколку дена. Јас ги чувам во чист чаршав поставен во картонска кутија.


www.macedoniancuisine.com

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here