БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Димитар Димитровски Такец (1922), во својата долгогодишна творечка активност на повеќе полиња дал своевиден прилог во културното, ликовното, поетското и музичко движење во Битола. Основно образование и гимназија завршил во родниот град. Студирал право во Софија и Белград. Работел како правен рефе рент, селски учител и новинар, бил 30 г. дописник на Нова Македонија од Битола, професија од која не може да се ослободи до крајот на животот. Се пројавил и како: сликар, поет, музичар, а патем и како пасиониран спортски рекреативец и тоа: велосипедизам, планинарење, пливање, партерна гимнастика.

Во новинарството бил вреднуван како сугестивен репортер и коментатор. Посебно ја истражувал состојбата на Битола во Првата светска војна. Истражувал материјали за Браќата Манаки, за Мустафа Кемал Ататурк, за Вагнер, за Димитрие Лала и др. Во сликарството остварил 16 самостојни изложби со дела работени во акварел, цртеж – туш, масло и вткаен пастел.

Напишал 20 музички композиции и тоа: Битола сакан мој град, Еј Пелистере гулабе мој, Жетварска серенада, Сема кедонско исконско оро и хумористични народни песни: Болен дедо, По либе во Битола, и Манако. Има издадено неколку изложбени каталози со поезија. Посебна едиција му се: Битолски медаљони и Со кавел, те авел, песни посветени на Ромите, во кои има стихови од антологиска вред ност: Кога одново ќе се родам и Од срце.

Автор е на повеќе монографии меѓу кои и на монографијата Милтон Манаки (1976). Речиси целокупното поливалентно творештво му го посвети на својот град. За учеството во НОВ е носител на Големата плакета на Битола , награда за новинарство Крсте П. Мисирков, награда за сликарство 4-ти Ноем ври во 1970 г. Добил Медал на трудот во НОВ и ред други признанија. Член е на МНД од 1976 г. и на ДЛУМ-Битола.

Во Битолски весник има објавено најдолга рубрика со наслов Луѓе, настани и живот, во периодот од јуни 1995 до април 1999 г., потоа во електронските медиуми остварил циклус од едночасовни стории на тема Битола и тоа во периодот од јули до ноември 2002 г. Негово последно монументални дело е Перформансите на Широк Сокак.

Значајни личности од Битола

еден коментар

  1. […] творештво. Меѓу нив се книгите „Манаќи и Битола“ на Димитар Димитровски – Такец (Битола, 1975), како и монографијата „Манаки“ на м-р Игор […]

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here