БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Деветгодишниот Давид Домазетовски од Битола го одбележа вчерашниот пливачки митинг во Штип, кој се одржа во знак на одбележувањето на јубилејот – 65 години пливање во овој град, на кој учествуваа над 150 дечиња родени помеѓу 2004 и 2012 година.

Малиот Домазетовски, кој пред само четири години прежива рак на мозокот, утрово ги одушеви штипјани и останатите љубители на овој спорт кои беа присутни на градскиот базен. И покрај последиците што му ги остави оваа опасна болест, забавена моторика на движење, Давид, метар по метар успеа да ја заврши целта и да постави личен рекорд.

Пред четири години Давид беше ургентно хоспитализиран, по дијагноза на тумор на мозокот со големина на јајце, а и покрај високиот ризик од интервенцијата, проф. д-р Јовица Угриновски во болницата „Аџибадем Систина“ успешно го отстрани туморот. По четиримесечното заздравување од тешката операција и по 31-зрачен третман на трилоги, Давид ја напушти болницата и се врати дома.

Од тој ден, Давид храбро се бори со сите предизвици. Полека секој ден сѐ повеќе и повеќе напредува, и докажува дека и во ова мало тело постои огромна волја, желба и упорност да се истрае и покрај сите сопки што знае да ги приреди животот.

Извор Гол.мк

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here