9.9 C
Bitola
Friday, October 7, 2022
Битола 075 224722 075 445740 Ресен 075 445426 Охрид 075 283156 Струга 075 283126 Прилеп 075 224774

бабам Битола

…се за Битола

Галерија и сеќавања од еден голем битолчанец

Мате Шундовски беше нашироко познат како страствен навивач и предводник на повеќе навивачки групи во Македонија особено во ракометниот и фудбалскиот спорт. Покрај останатото, многумина...

Македонски ајвар на битолски начин

  Ајварот е омилен македонски традиционален производ од пиперки со кој се одбележува почетокот на сезоната есен/зима. Септември е месец кога низ секоја уличка низ...

Бабам Битола

Добар ден битолчани. Денес една фотографија од стара Битола која најповеќе предизвикува полемика помеѓу битолчани. Ајде повелете заедно сите да ја разрешиме дилемата и да...

Битолскиот економски бум во 60тите

Во 60тите години од минатиот век послем подолго време Битола го прави својот економски бум, точно некаде послем 1965 г. Многу фабрики, згради, станови,...

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА?!

Легендарната песна "Проклета да е Австралија" настана Под Тумбе Кафе... Легендарниот Беја Османовски во Битола со солзи на очите се присети на шеесеттите, кога ги...

Писмото на Елени до Кемал Ататурк

Некаде и некогаш Поминаа толку години, а јас ете, уште секој ден чекам абер од тебе. Ако некогаш го добиеш писмово, сети се, види ги солзиве...

Каде што запрев јас, аманет е мој да продолжиш ти !

​Во посветата на книгата "Перформансите на Широк Сокак" пишува „На оној дел од патот каде што запрев јас, аманет е мој да продолжиш ти“....

Во чест на големата битолчанка Фанула Папазоглу

​Денес почитувани, Ви претставуваме еден документ од фондот на Пелагониската митрополија што се чува во Историскиот архив на Македонија во Солун, се разбира, со...

Резил Сокак некогаш во Битола

Во годините помеѓу Првата и Втората Светска војна и нашата Битола имала свој Резил Сокак.Најпознатите локали со чупина и забранета љубов се наоѓаа во...

Ела ќе дом...