БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Буковскиот манастир Св. Преображение Христово е сместен во живописна шума на околу 2 км од село Буково во Општина Битола. Манастирскиот комплекс се состои од манастирска црква, порта, конаци со кујна и трпезарија, камбанарија и помошни објекти.

Не постојат многу податоци за историјата на овој манастир, но според некои извори тој е изграден врз основите на постара црква. Денешниот манастир датира од 1837, а во 1845 имало и два монаси.

Манастирот денес го одржува локалното население, кој поради близината до Битола, чистиот воздух и живописната природа, е една од омилните локации за пикник на битолчани.

Овој манастир бил исто така едно од омилените места на дипломатскиот кор во конзулска Битола за време на Отоманската империја. Тука често престојувал Рускиот конзул Александар Аркадиевич Ростковски, кој во 1903 година бил убиен од турски војник додека се враќал од манастирот во Битола.

Како до него и повеќе ТУКА

bitola.info

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here