БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

На пораѓајот на родилката и помага на таканаречената „бабица“, практичен асистент, обично постара жена која се занимава со тоа. Нејзината пракса ја обучи во деловна активност. Штом ќе пристигне кај родилката таа почнува да ја храбри, да не се плаши затоа што сè е во ред, а детето ќе биде машко. Ако се роди женско дете, таа ќе ја утеши: „Тоа е она што Бог го посакуваше“.
Откако ќе се роди бебето тоа се капи во вода во која се ставаат вино, пепел и пари со верување дека заради виното нема да има мака во животот а пари, за да биде богато цел живот .

При раѓањето тие земаат осветена вода од свештено лице, со која се мие мајката и сите оние кои присуствувале на раѓањето. Остатокот од водата се складира до четириесет дена. Крштевањето на детето се прави во црква.
На крштевката доаѓаат најблиските роднини и носат подароци, а на новороденото бебе му даруваат пари: „Да си го купиш за себе сон “. По ручекот, тие заминуваат со благослов да дојдат повторно догодина.
Ако има други мајки во соседството, тие не смеат да се сретнат или погледнат, затоа што постои верување дека нема да имат млеко.

„Битола и околината“ Анастасије Д. Младеновиќ 1937г.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here