Битола моја честит 4-ти Ноември и ослободување. Граду мој да не постоеше, требаше да те измислиме заради тоа што на Македонија ти им ги подари и твои се:
 1. Хераклеа и нејзините прекрасни мозаици,
 2. Името Монастири заради многуте цркви и манастири,
 3. Патот Виа – Игнација,
 4. Саат кулата, срушената дембел чаршија и пекмез пазарот,
 5. Најамбиенталната улица Широк сокак со впечатливата архитектура,
 6. Црквичето Четириесет маченици со легендата и книгата од Владимир Костов,
 7. Браќата Манаки и нивните историски снимки со првата камера на Балканот,
 8. Срушениот стар театар со прекрасните ложи,
 9. Народниот театар Битола и првата претстава на македонски јазик Ѓоре Магаревски на Владо Малески,
 10. Првиот македонски Хамлет на Ацо Стефановски
 11. Првиот македонски Сирано де Бержерак на Петар Мирчевски,
 12. Пиреј, Свадбата на Мара и маестралната Јоана Поповска,
 13. Маестралните Бегалка и Печалбари на Љупчо Ѓоргиевски
 14. Влатко и Горан Стефановски родени и израснати во дамарите на стариот театар,
 15. Единствениот фестивал на светот за директори на фотографија Браќа Манаки,
 16. Првиот национален парк во СФРЈ –Пелистер и неговата молика
 17. Твои се исто Пелистерските очи и погледот кон Солун од врвот Пелистер,
 18. Првиот клавир на Балканот,
 19. Концертите на Сара Бернард и Франц Лист
 20. Конзулските балови и конзулатите,
 21. Офицерскиот дом со волшебно акустичната банкет сала со балкон,
 22. Џепането и Тумбе кафе,
 23. Германските и француските гробишта,
 24. Ракометниот клуб Пелистер и неговите успеси,
 25. Легендата Димитар Илиевски –Мурато, првиот Македонец на врвот на светот –Монт Еверест,
 26. Виртуозот на ракометот Боро Чурлевски
 27. Пеколот во салата Боро Чурлевски и Чкембарите,
 28. Првиот натпревар воопшто на македонски клуб во Европа,
 29. Првиот натпревар во ракометната лига на шампионите на Европа,
 30. Првиот македонски клуб кој играл полуфинале на европски куп,
 31. Гимназијата Јосип Броз Тито и народните херои и академици кои учеле во неа,
 32. Редицата знајни и незнајни ученици на Гимназијата Јосип Броз Тито кои оставиле печат во различни области на живеењето,
 33. Првиот час на македонски јазик во средните училишта во Гимназијата Јосип Броз Тито,
 34. Еврејските мала и куќите со Давидова ѕвезда,
 35. Турската касарна и младотурската револуција,
 36. Кемал Ататурк и неговата спомен соба,
 37. Неговата најголема љубов Елени Каринте,
 38. Првата пожарникарска служба на Балканот,
 39. Црквата Св. Димитрија и прекрасните слики и икони на рускиот сликар Мелников,
 40. Иконата со Исусово сонце од Св. Димитрија која е основа и мотив на знамето на нашата држава,
 41. Прекрасната зграда на Митрополијата,
 42. Ајри Демировски и неговата Битола мој роден крај која на Балканот е симбол за песна за родниот крај,
 43. 500 -тете песни кои се за тебе или се споменуваш во нив,
 44. Твоја е драга моја Битола македонската песна на векот Чија си на генималецот Славе Димитров,
 45. Носталгија на најрадиофоничниот радиски глас Ѓоко Ѓоргиев,
 46. Кога те нема и Тајно моја на Кире Костов,
 47. Бакни ме на Сашка Петковска
 48. Волшебниот глас на Каролина Гочева,
 49. Шармот и диригентскиот став на Ѓумар,
 50. Серенадата и Бисерот Балкански на Гоце Николовски
 51. Кадифениот глас на Виолета Томовска
 52. Едно име имаме на Јонче Христовски,
 53. Ако згрешам нека изгорам на Пепи Бавтировски
 54. Саноќ седам Трено на Добри Ставревски
 55. Музичкото училиште кое ја има образовано пола Филхармонија и Опера,
 56. Куќата каде е формирана Албанската азбука,
 57. РЕК Битола и енергијата која извира од таму,
 58. Пелагонија и земјата која човек раѓа,
 59. Твоја е Руска црква и Св. Јован Шангајски,
 60. Заштитиникот твој Св. Нектариј Битолски,
 61. Битолската богословија и Николај Велимирович,
 62. Буковскиот манастир и лорд Бајрон кој преспал во него,
 63. Фудбалската легенда Миљан Миљанич,
 64. Твои се улиците Монастириу во Солун и Битољска во Белград,
 65. Крсте Петков Мисирков и кнезот Ростовски,
 66. Универзитетот Св. Климент Охридски и прекрасната зграда на ректоратот,
 67. Првата жена со возачка дозвола во Македонија,
 68. Твој е еден од основоположниците на Автокефалноста на Македонската православна црква Климент Малески,
 69. Првата македонска опера Гоце и нејзиниот автор Кирил Македонски,
 70. Твој е првиот македонски филмски режисер Димитрие Османли и филмот Мирно лето
 71. Шаховскиот велемајстор Ристо Ничевски,
 72. Твој е народниот херој и лекар д-р Трифун Пановски
 73. Генералот Васко Карангелевски,
 74. Хероите Стив Наумов, Елпида Караманди и Таки Даскало.
 75. Првиот фармацевт во Македонија и на Балканот Рајна Алексова
 76. Првиот дипломец на Медицинскиот факултет Скопје Д-р Теки
 77. Твој е драга моја Битола еден од првите македонски интернисти познатиот д-р Јован Калаузи,
 78. Еден од првите македонски офталмолози д-р Димитар Котевски,
 79. Познатиот адвокат Тома Фила,
 80. Архитектот Ото Ташкович,
 81. Познатиот македонски архитект Јанко Константинов
 82. Асномецот Богоја Фотев….

Методија Атанасовски