Лето 1976 година (Битола 2018 г. с.Кременица, с. Гермијан, с.Бач) Европа е подложена на немилосрдниот топлотен бран и една од најлошите суши во нејзината историја. Гус (13) го поминува својот одмор во читање комични стрипови и помагање на неговиот татко кој ги инвестира сите свои заштеди за модерен кокошарник, и трчање бесплатно со Мадо, највеселото дете од селото. Но полека околу него, неговиот смирувачки и познат универзум почнува да попушта
под големата жештина …

Битолчани главни статисти. Од обични луѓе, селани и работници до шофери на олдтајмери. Филмот Le Milieu de l’horizon- „Зад хоризонтот“ е во швајцарско-француска копродукција се снима од 20 јули до 24 август и најголема ѕвезда е поранешниот модел и актерка Летиција Каста. Режија Делфин Лерис. Македонија не е копродуцент во филмот, но ги нуди услугите за снимање.

А нашиот битолчанец Стефан беше вистински “французин” и шофер на Peugeot 404 од 1976…