Причината зошто во текот на повеќе од 40 години постои еден кварт и улица наречена Битола во Франција и зошто најголемиот хотел во Битола се вика Епинал?

Андреј и Александра беа едни од последните од Битола да учествуваат во официјална размена меѓу двата збратимени града Епинал и Битола и учествуваа во археолошката локација Шател, во близина на Епинал, каде што беа изненадени кога дознаа дека има кварт (населба) во градот именувана по нивниот роден град во Македонија.

Епинал е град лоциран во источна Франција. Тоа е административно седиште на одделот Вогез и има околу 40.000 жители. Под густите борови шуми, македонското знаме со гордост беше изложено во изминатите 45 години во квартот наречен Битола, веднаш до Битолската улица, во срцето на Епинал.

Не, не сонувате, вие сте во Битола – една од најголемите населби на Епинал. Градот е познат по својата “Imagery” (печатење во боја во боја користејќи шаблони), основана во 1796 година од Жан-Чарлс Пелерин.

“Image D’Epinal” се познати по ликовите од приказните, првенствено “Мачорот во чизми”, кој имаше клучна улога во создавањето на митот за Наполеон во почетокот на 19 век, чии “подвизи” илустрирани во Епинал служеа како вистинска пропаганда во времето на Првата империја.

Прошетката низ убавиот и чист Епинал би била доволна за секој да разбере зошто во градот има кварт наречена Битола. На влезот на градскиот парк, од групата на реката Мозел, во последните неколку војни има споменик на загинатите жители на Епинал. На местата каде што се водеа битките се запишани големи букви на споменикот, а една од нив е Македонија, од Првата светска војна. Таа битка е причина зошто има кварт наречена Битола и Епинал, и зошто македонското знаме мавта таму, додека француското знаме се мавта во Битола.

По првичните контакти во 1967 година, на 2 август 1968 година, за време на прославата на 65-годишнината од Илинденското востание, во Битола беше потпишана повелба за да станат збратимени со Епинал. Збратимувањето беше иницирано од страна на Французите, првенствено од градоначалникот на Епинал Андре Арган, директор на техничките служби на Епинал во тоа време и поранешен војник на Француската источна армија, која беше вклучена во битките во Македонија. Неговиот татко, исто така, се борел во Македонија, каде што го изгубил својот живот и сега почива во мир меѓу 13.000 други француски војници во Битола.

Од 1968 година, била изградена соработката помеѓу двата града и врз основа на чувства. Тие постојано разменуваат делегации на градски функционери, млади луѓе, фолклорни и музички групи итн. Со мала пауза за време на падот на Југославија.

Во тоа време, Епинал, заедно со Гембус од Белгија, друг збратимен град, организира хуманитарна помош за најзагрозените луѓе во Битола.

Реакцијата беше многу изненадувачка, бидејќи луѓето од градчето Епинал сметаа дека помошта е за нивната четврт Битола, па затоа предлогот го отфрлија, верувајќи дека тие луѓе имале добар живот. Откако организаторите разјаснија за што е помошта, беа собрани повеќе од 20 тони храна и лекови.

Неговиот наследник како градоначалник на Епинал, Мишел Хајнрих, е исто така еден од пријателите на Македонија. Хајнрих беше во Битола во времето на признавањето на Македонија од страна на САД со своето уставно име и учествуваше на прославата на 60-годишнината од ослободувањето на градот. Со посетата на Македонија за првпат, Хајнрих успеа да види што значеше потег на Вашингтон и рече:

“Ако бевме повикани да зборуваме за ова прашање, ние целосно ќе ја поддржиме таквата позиција. Сепак, мислам дека одговорот на тоа е повеќе во рацете на ЕУ отколку Франција. Мислам дека Франција ќе биде поддржувачка и е подготвена да ги поддржи таквите одлуки “.

Има многу проекти за соработка помеѓу Битола и Епинал, кои само ги продлабочуваат долгорочните пријателски врски.

Извор
www.mein-makedonien.blogspot.com