Битола станува град на Магнолиите. А инспирација може да биде славната магнолија на семејството Иконому која беше засадена во познатата историска куќа на ова семејство.

Со овој мотив, финтек компанијата МИНТ денес ја реализираше својата традиционална акција со засадување на осум магнолии во градот Битола каде е лоцирана нејзината централа, број кој е идентичен со бројот на постоење на компанијата.

Поддршката е дадена на ЈК “Комуналец“, а идејата е секоја година да се засадуваат садници магнолии, со цел градот да се препознава по овие убави мали раскошни дрва. Минатата година 12 Магнолии беа засадени во паркот околу Градскиот часовник, а 3 во паркот пред комплексот Грозд. Годинава сите садници беа засадени во новиот парк Довлеџик.

„Битола е и град кој има плоштад кој го носи името „Магнолија“. Име кое не е случајно, туку го добива по дрвото кое во минатото го имало во дворот на познатиот битолски трговец Иконому, чија куќа централно поставена на овој плоштад е прекрасен пример на старата битолска архитектура и во која на преминот помеѓу 19 и 20 век бил сместен конзулатот на Австроунгарија.

Кога ја планиравме акцијата, наидовме на интересни факти дека според народните верувања магнолијата засадена пред куќата привлекувала задоволство и мир, а зад куќата привлекува богатство и финансиски просперитет. Затоа ја засадил Иконому. Дрвото Магнолија пред некоја деценија повторно го има пред левата страна од скалите на објектот на Иконому и дава симболика на ова место како некогаш. Нашата идеја е целиот комплекс на паркот околу плоштадот и на други места низ градот од оваа година, па натаму да садиме магнолии, истакнаа од Минт Финтек Групација, во која членуваат компаниите Минт Кредит, МинтИнс, Минт Травел, Минт Менувачница и Минт Бонус.

Инаку, магнолијата го добила името во чест на францускиот ботаничар Пјер Магнол, а дрвата живеат до 100 години.