Во текот на вчерашниот ден Битола и битолчани се приклучија на Проектот 1000 Менори – осветлување на сеќавањето на истребената Еврејска заедница на Македонија:

„Со овај чин сакаме да го осветлиме сеќавањето на 7.144 Евреи од Македонија, погубени во холокаустот.“

Во проектот учество зедоа Дан Ориjaн, амбасадор на Израел за Македонија, Д-р Рашел-Шели Леви-Драмер, претседател на Здружението за наследство на еврејската заедницата во Битола Монастир, Маја Суша, водач на проектот во Македонија – Акта Нон Верба,

Марија (Мима) Герас Дочовска – раководител на Проектот за ревитализација на Еврејските Гробишта во Битола – НВО, АРХАМ и Бабам Битола.

Голема благодарност до Црвен Крст Битола за нивното учество и несебично помагање во реализацијата на проектот.

https://fb.watch/2sGPcHCmjl/