5.4 C
Bitola
Tuesday, January 26, 2021
Дома Автори Posts by Babam Bitola

Babam Bitola

4859 POSTS 12 коментари

Малце познати факти за Саат Кулата во Битола

​Саат Кулата во Битола за првпат е спомената во половината од 17 ти век,како помала кула во Манастир. Меѓу првите слики од неа е...

Сеќавања од отворањето на бензиската пумпа кај “Транскоп”

​Во непосредна близина на „Транскоп“-погон Битола изградена е нова бензиска помпа. Капацитетот на новата помпа изнесува 100 тона нафта, 20 тона супер и 20...

Воениот лекар од Битола кој бил одликуван дури и од Султанот

​"Турција актуелна во моментов, а кај мене од пред 2 дена.Имено успеав да дадам на толкување стари турски документи од фамилијата на мојата баба...

Славното Гинимаале

Јени Маале е најстарата христијанска населба во Битола, на источната страна на градот. Населението во Јени маало е познато по фамилијарните прекари: Балтовци, Дивите, Пиздевци,...

Да Ви ги вратиме спомените …

Поставка во Музеј Битола

Бабам Битола

Добро утро и убав ден битолчани. Како секој понеделник така и денес, заедно сите Бабам Битола /Битола стари фотографии и Градот на Конзулите ја...

Прочуената убавина на битолските жени

​Никогаш во животот не сум видела толку убава коса. Кај една госпоѓа избројав сто и десет кадрици, и сите беа природни. Но, мора да...

Заборавените битолски анови (1)

...Едно ладно неделно утро го фотографиравме Широк Сокак поточно куќата каде што пишува Сингер"...."Здраво деца" поминувајќи покрај нас ни се обрати еден човек кој...

Сали мост во Битола

"Сали мостот" своето име го добива по Сали,Македонец-муслиман од Голо Брдо,1953 г.иселен во Турција,кој во негова непосредна близина имал отворено слаткарница... За Сали мостот ни...