1.1 C
Bitola
Monday, January 18, 2021
Дома Автори Posts by Babam Bitola

Babam Bitola

4836 POSTS 12 коментари

Домот на културата во Битола

​ Автори: Александар Смилевски и Марко Мушиќ (консултант) Ентериер: Љубица Никољска Локација: Битола Година: 1976-1980 Изведувач:  РГО „Бетон” Домот на културата во Битола , интегрална целина на најразновидни програмски и просторни барања, е реализиран...

Зборајте битолски !

​Разлистувајќи низ нето, овде/онде, ваму/таму, зачекавме едно интересно објаснување од еден сигурно стопостотен асли битолчанец. И на кратко би рекле Цветан Рулс и Респект...

Фотографија од Битола која го размрда интернетот

На фејсбук страната The Balkans се појави фотографија која навистина го размрда интернетот низ цел Балкан. Фотографијата е приквечерина од нашето Корзо или Широк Сокак и...

Бабам Битола

Здраво битолчани. Денес повторно една стара фотографија од важен дел на стара Битола, за запознавање на поновите генерации. Заедно Бабам Битола, Битола стари фотографии,...

Внатрешниот портет на типичниот битолчанец

"Битолски триод" Владимир Костов

Малце познати факти за Саат Кулата во Битола

​Саат Кулата во Битола за првпат е спомената во половината од 17 ти век,како помала кула во Манастир. Меѓу првите слики од неа е...

Сеќавања од отворањето на бензиската пумпа кај “Транскоп”

​Во непосредна близина на „Транскоп“-погон Битола изградена е нова бензиска помпа. Капацитетот на новата помпа изнесува 100 тона нафта, 20 тона супер и 20...

Воениот лекар од Битола кој бил одликуван дури и од Султанот

​"Турција актуелна во моментов, а кај мене од пред 2 дена.Имено успеав да дадам на толкување стари турски документи од фамилијата на мојата баба...